Partneralimentatie

 Kun je partner alimentatie bij huwelijksvoorwaarden uitsluiten?

18-asterixandobelix-110x110Deze vraag wordt steeds vaker gesteld. De Hoge Raad vond in 1980 en in 1996 van niet, maar de Rechtbank Zwolle dacht er in 2005 anders over. Je kunt het dus in de huwelijksvoorwaarden opnemen, maar of het echt werkt is niet zeker. Hangt er ook van af of één van de echtgenoten door het huwelijk minder is gaan verdienen of carrière kansen heeft laten lopen.

Partner alimentatie voor samenwoners

Samenwoners -zeker met een samenlevingsovereenkomst- hebben – financieel gezien- de zelfde rechten en plichten als gehuwden. Eén uitzondering: alimentatie. Dat is niet altijd bij samenwoners bekend. Daarom is het wenselijk hierover iets in de samenlevingsovereenkomst te vermelden. Je kunt ook afspreken dat er alimentatie zal worden betaald bij verbreken samenleving.

Er wordt zelfs -bij de overheid- gedacht aan een wettelijke alimentatieplicht. Dan heb je volledige gelijkschakeling tussen gehuwden en samenwoners.

Geregistreerd partnerschap

Er wordt wel gedacht dat een geregistreerd partnerschap het zelfde is als samenwonen met een samenlevingsovereenkomst. Dat is dus niet het geval. Een geregistreerd partnerschap is gelijk aan het huwelijk, het heet alleen anders. Je kunt het ook niet zelf ontbinden. Het geregistreerd partnerschap is destijds gecreëerd als voorloper van het homo huwelijk, omdat dit maar moeizaam van de grond kwam. Oorspronkelijk was het geregistreerd partnerschap ook bedoeld voor mensen die niet kunnen trouwen vanwege een te nauwe familieband, als broers en zusters, ouders met een kind. Dat is er niet doorgekomen. Dezen kunnen wel een samenlevingsovereenkomst maken.

Alimentatie

Bijna iedereen is het er over eens dat dit fenomeen uit de tijd is. Tot men er zelf voor in aanmerking komt. Dan zie je meningen snel veranderen. Vroeger was het levenslang, nu beperkt tot maximaal 12 jaar, bijzondere omstandigheden voorbehouden. Dit soort moderne slavernij maakt het mogelijk dat de één het vertikt te werken en de ander nauwelijks rond kan komen. Er zijn nu serieuze plannen de duur te beperkten tot maximaal 5 jaar.