Rare jongens die mensen! (over erfbelasting)

Asterix en Obelix

Erfbelasting: een nieuw woord voor wat al  heel lang successierecht heeft geheten.

Sinds 1 januari 2010 is er nieuwe wetgeving. Met name vrijstellingen en tarieven zijn gewijzigd. Vooral de tarieven in de groepen waar de minste pijn werd geleden.

De tarieven ouders-kinderen zijn aan de basis nogal verhoogd, de vrijstellingen ook. De verantwoordelijke minister stelt dat het voor iedereen voordeliger is geworden, maar dat is niet helemaal waar.

Er is veel ophef geweest over het z.g. tweetraps testament. Velen menen dat dit iets gloednieuws is. Ook niet waar! Werd al in de tijd van Julius Caesar gemaakt.

Ook dat de ouders de erfbelasting voor de kinderen moeten voorschieten is niet nieuw. Die regel bestaat in ieder geval al sinds 1956.

Wel nieuw is dat het tweetraps testament nu wordt geadviseerd om erfbelasting te besparen. Ook niet waar! Het is uitstel, geen afstel.

In totaal wordt er door de kinderen meer belasting betaald. Maar er wordt wel mee voorkomen dat er bij overlijden van de eerste ouder al door de kinderen erfbelasting moet worden betaald. Dat is wat heel veel mensen willen. En dat is vreemd.

Veel mensen geven veel geld uit om te bereiken dat er door de kinderen (te) veel erfbelasting wordt betaald.Bij een gemiddelde erfenis is het bedrag dat bij overlijden van de eerste ouder betaald moet worden lager dan de kosten van een uitgebreid advies m.b.t besparing erfbelasting.

Vandaar mijn opmerking( naar een idee uit Asterix en Obelix): “Rare jongens die mensen”

Een waarschuwing is ook op zijn plaats: je weet niet wat de wetgever voor maatregelen neemt om toch direct belasting te kunnen heffen. Het is vaak zo dat leuke constructies om zeep worden geholpen en tegengesteld werken. Denk aan het huis op naam van de kinderen zetten. Brengt me bij het volgende onderwerp: “Je moet niet rijk doodgaan”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties die u via bovenstaand formulier verstuurd, worden publiekelijk getoond. Voor persoonlijk advies zouden wij u willen vragen gebruik te maken van het volgende contactformulier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.