Heffingsrente en erfbelasting

Met de modernisering van de successiewet per 1 januari 2010 heeft de wetgever besloten dat er heffingsrente is verschuldigd over de erfbelasting.

De heffingsrente geldt alleen bij overlijden na 1 januari 2010. U bent heffingsrente verschuldigd vanaf het moment dat de termijn voor de aangifte is verstreken; dit is 8 maanden na de dag van het overlijden.

Aangezien het opleggen van de aanslag erfbelasting door de belastingdienst ook enige tijd kost en de heffingsrente bij het tijdig indienen van de aangifte erfbelasting over maximaal 3 maanden wordtberekend, moet u, als u geen heffingsrente wil betalen, de aangifte erfbelasting binnen 5 maanden na het overlijden indienen.

U kunt de belastingdienst ook verzoeken om binnen 8 maanden na het overlijden een voorlopige aanslag op te leggen. De heffingsrente bedraagt momenteel 2,5% en wordt per kwartaal opnieuw vastgesteld.

Bron: Notaris Tarieven

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties die u via bovenstaand formulier verstuurd, worden publiekelijk getoond. Voor persoonlijk advies zouden wij u willen vragen gebruik te maken van het volgende contactformulier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.